torstai 11. helmikuuta 2016

Some työssä: Facebook

Sosiaaliseksi mediaksi kutsutut Internet-palvelut ovat kasvattaneet suosiotaan 2000-luvulla ja nykyisin ne vaikuttaa lähes jokaisella elämänalueella. Tunnetuimpia näistä sivustoista on Facebook, Twitter, Youtube ja blogit. Työssäkin näitä sivustoja voidaan käyttää. Muuhunkin kuin työajan tuhlaamiseen Youtubessa katsomalla kissavideoita ja jakamalla turhia kiertoviestejä Facebookissa. Tässä kirjoitussarjassa käsittelen sitä kuinka käyttää sosiaalista mediaa työnhaussa ja työssä. Kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa käsittelen Facebookia.

Minun ei mitä luultavammin tarvitse kertoa mikä on Facebook - Digitodayn mukaan sitä käyttää jo 2,4 miljoonaa suomalaista. Facebookissa on paljon ryhmiä, joissa ilmoitellaan avoimista työpaikoista. Työttömänä kannattaa tykkäillä niistä. Sitten kun sattuu työpaikan saamaan, voi Facebookille olla edelleen käyttöä. Minulla on tällä hetkellä kaksi Facebook-tiliä. Toinen yksityiskäyttöön ja toinen työtä varten. Työprofiilia käytän työhön liittyvien tietojen jakamiseen. Lisäksi sitä kautta voisi myös kuulua työhön liittyviin ryhmiin ja olla yhteydessä asiakkaisiin. Kaksi eri profiilia takaa sen, ettei työasiat häiritse vapaa-aikaa.

Meillä on myös koulutettu Facebookin käyttöä asiakkaille. Työprofiilia on tullut käytettyä myös koulutuksia valmistellessa. Asiakkaat ovat näkövammaisia ja he käyttävät tietokonetta apuvälineohjelmilla. Niihin kuuluu ruudunluku- ja suurennusohjelmia. Ruudunlukuohjelmat lukevat ääneen näytöllä olevan tekstin. Ruudunsuurennusohjelmat suurentavat osan näytöstä. Tämä on tuonut mielenkiintoisen lisän tähän työhön, koska niiden yhtensopivuus selainten ja sivustojen kanssa on vaihtelevaa. Vaikka ohjelmat vielä toimisivat yhdessä, tulee haasteita pikanäppäinten kanssa. Apuvälineohjelmilla on valtava määrä pikanäppäimiä, jotta niitä voisi käyttää huonolla näöllä. Väkisin pikanäppäimistä osa on samoja kuin selaimella. Esimerkiksi ainakin IE:ssa ja Chromessa komento alt + vasen nuoli vie takaisin aiemmalle Internet-sivulle, mutta Zoomtext-niminen ruudunsuurennusohjelma vierittääkin näyttöä vasemmalle samalla komennolla. Tällaisetkin asiat on siis muistettava testata!

Lopuksi, perjantain viittomakielen päivän kunniaksi voitte opetella Facebookin viittoman.

1 kommentti: