perjantai 4. maaliskuuta 2016

Hyvän työpaikan tuntomerkkejä

Hyvässä työpaikassa työpäivät kuluvat kuin huomaamatta kelloa vahtimatta. Aamulla jaksaa nousta ja lähteä mielellään töihin ja toisinaan työn imu on niin voimakas, että tauot ja kotiin lähtö lähes unohtuvat. Toki hyviinkin työpaikkoihin kuuluu huonoja päiviä ja työtehtäviä. Työviihtyvyyteen vaikuttaa eniten työtehtävät ja työyhteisö.

Hyvässä työpaikassa työt ovat pääosin monipuolisia, merkityksellisiä ja omaa ammattitaitoa vastaavia, mutta silti haastavia. Tietysti työhön aina kuuluu myös rutiinitöitä tai muuten tylsiä tehtäviä, mutta siksihän sitä sanotaan työksi... Oikein unelmatilanne olisi jos pääsee yhdistämään työn ja harrastuksen. Niin ei ole käynyt minulle, mutta työni on kiinnostavaa. Olen esimerkiksi kokeillut näkövammaisten tietokoneohjelmia ja kouluttanut tietokoneenkäyttöä.

Töiden määrä olisi parhaassa tapauksessa riittävä ettei ehdi tylsistyä, mutta toisaalta ei tule loppuunpalamisen riskiä. Joskin silloin kun työtehtäviä on ollut vähemmän, on ollut aikaa paneutua kunnolla kiinnostavimpiin tehtäviin, kuten esimerkiksi Windows 10:n uusien ominaisuuksien tutkiminen ja ohjeiden tekeminen. Työni on hyvin itsenäistä, mikä on mukava. Tietysti on hyvä että ohjeita on saanut silloin kun on tarvinnut. Varsinaisia tylsiä työtehtäviä ei tule mieleeni.

Täällä on hyvä työilmapiiri. Työkaverien kanssa on mukava tehdä töitä: työtehtävien jako sujuu oikeudenmukaisesti ja neuvoja, tietoja ideoita jaetaan työntekijöiden kesken. Palautetta voi antaa ja saada rakentavasti. Työkaverien kanssa on mutkatonta keskustella työasioista, mutta toisinaan myös muustakin. Tauoilla pääsee rupattelemaan työkaverien kanssa ja huumorikin kukkii. Tietysti voisin itse osallistua vieläkin aktiivisemmin keskusteluihin tauoilla. Vaikutusmahdollisuuteni töihin ovat olleet riittävät. Esimerkiksi koulutuksia suunnitellessa olen voinut valita oman osuuteni koulutuksessa.

Hyvät työskentelyolosuhteet ja palkka ovat asioita, jotka eivät vielä riitä hyvän työpaikan tuntomerkeiksi, vaikka ovatkin oleellisia. Työpisteen valaistuksen, siisteyden ja viihtyisyyden pitäisi olla niin hyvät, että töitä pystyy tekemään. Minä teen paljon töitä tietokoneella, joten tuoli, pöytä ja tietokoneen näyttö pitää olla niin, ettei kädet, hartiat, niska tai silmät rasitu. Toisaalta on hyvä liikkuakin. Toimintakeskus on monessa rakennuksessa, joten päivän aikana joutuu liikkumaan. Sateella, pakkasella tai liukkaalla kelillä tämä voi olla haitta, mutta toisaalta onpahan pakko liikkua. Työolosuhteet ja -ympäristö eivät kuitenkaan merkittävästi lisää työviihtyvyyttä, kun ne ovat kunnossa, kuten ei palkkakaan. Työtä tehdään palkan takia, mutta mukavaa työtä jaksaa huonommallakin palkalla. Eikä huonossa työssä jaksa kauan kovallakaan palkalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti